lördag 26 september 2009

Älskade hibiskusar

En av mina favoritväxter inomhus är hibiskusar. Just nu finns det fyra i mitt köksfönster och jag går ofta och leta knoppar. Tyvärr hinner en oaktsam misse ibland vara före och antingen bryta av knoppen eller sno blomman. Ibland äts de upp också tror jag även om de kanske inte är helt nyttiga. Just nu har de blivit undanträngda av blommande cyklamen som jag köpte, så bilderna är från tidigare i somras.


Inte är det ofta jag studerar dem så här nära, men skuggan av ståndare och pistiller gillar jag. Tyvärr var det svårt att få till den perfekta bilden som jag skulle kunna göra en canvastavla av.

Med tanke på min favoritblomma blev jag glatt överraskad när jag sprang på följande skylt på Coop.


Med det priset kunde jag inte låta bli, så frågan är hur länge den kan stå ute för att överleva till nästa år. I vinter får den bo inomhus.

Just nu ser den ju inte så mycket ut för världen, men hoppet finns ju att den så småningom ska kunna blomma. Frågan är också hur stor kruka den vill ha?

Sopfynd

I huset där jag bor finns ett grovsoprum där det alltid är kul att slänga ett extra öga. I somras hittade jag denna lampa som hade kasserats. På lamphållaren hade det lossnat en liten bit i fästet så den var lite sné, dessutom så var skärmen tilltryckt, men lampfoten var i övrigt välbehållen.

Detta gjorde inte mig något då mönstret och färgerna inte är mina favoriter, så en annan lampskärm får det bli.
Igår hittade jag en annan lampskärm med märket Himla som kastats i samma soprum. Idag limmade pojkvännen lampfästet och med skärmen blev det så här:
Kanske inte den allra snyggaste kombinationen, men den får duga tills en tur gjorts till IKEA för att hitta en lampskärm med bättre passform till både storlek och fäste.
När den väl kom på plats började mina tankar gå till denna dekoration som hänger i hallen där jag gör praktik nu.
Inte för att jag är så pysslig av mig i normala fall, men tanken på att göra en lampskärm med en pärlfrans i nederkanten dök upp. Vi får väl se om det förverkligas.

Ett annat projekt som är på idéstadiet är denna lampa, som också hittades i soprummet samtidigt med lampfoten och den tidigare omnämnda Dracenan. Flera delar saknas visserligen för att bygga ihop lampan igen, men frågan är om det inte går att göra något kul med de delar som finns.
Det här avslutet har jag funderat på att antingen placera som en krona rumt någon växt i rabatten eller vända på och hänga upp ett klotljus i ...

Även takfästet med sina trissor tycker jag är läckert.
Här är tyngden som nog utgjort motvikt.
Kanske har någon av alla er bloggare någon kreativ eller kul idé! Annars får projektet vänta tills jag stöter på inspiration hos någon av alla de kreativa bloggar jag läser. Dock läser jag oftare om trädgård än inredning, så tipsa mig gärna om du hittar någon idérik bloggare.

Ny rabatt

Snett bakom garaget låg det länge kvar en liten nedgrävd skräphög sedan tidigare ägare. Denna röjde jag bort i somras. Växterna som fanns där grävde jag upp för att senare kunna fylla den nya rabatten med.
Först på plats var parabolen, som efter mycket grävande hamnade i lod på den annars lätt lutande marken. De tre främre växterna är troligen Bergsklint som växer fritt i trädgården och med jämna mellanrum poppar upp på nya ställen. Stenarna är ihopsamlade på tomten.


Sedan kom två svarta Kungsljus som vi hittade på rea. De små söta Aklejorna har jag fått av en vän i Vaggeryd.

Så småningom blev det två Kärleksört för att få lite färg redan i höst. Jag hoppas de står i full blom snart.

Efter ett besök hos en vän i Habo så fick vi även en Alunrot och ytterligare en Akleja som fick sin placering här. Vid planteringen så fick jag för mig att det var två Aklejor så sedan dess har de delats och placerats ut en av varje på vardera sidan om Bergsklinten.

Med parabolen i lod, i kombination med mycket sol har vi insett att vattnet avdunstar fortare än det fylls på så det fick bli en annan lösning för att få det tänkta vattnet ...


Jag hoppas grodan trivs vid sin damm.
Tanken är givetvis att måla den också, men vi har ännu inte kommit fram till om den ska vara svart, vit eller grå. I hållaren skulle jag vilja ha en spotlight så därför får "armen" sitta kvar.


Idén att ta tillvara parabolen kommer från bloggen Lottas trädgård. Se http://lottastradgard.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

lördag 19 september 2009

Pojkvännen i storshoppartagen

Senast vi var på Plantagen och på Blomsterlandet kom N verkligen i shoppartagen. Två vita krukor, två gentzianor och två silverfärgade växter hamnade i korgen.



Efter lite pysslande blev resultatet så här:



Tyvärr missade jag att ta en bild när de öppnades i solskenet. Nu pryder de trappan tillsammans med det svarta klotet som eldas med lysfotogen. I höstmörkret blir det en fin ljusglimt.



Kanske borde det till någon mer kruka för att se riktigt hemtrevligt ut ...

Dessutom hittade han ett antal lökar medan jag tittade på fröer.



Idag har de gula och lila krokusarna hamnat i rabatterna längs gången. Där hamnade även växterna de reade ut på Maxi för 10 kr styck. Det blev två röda rosor, två vita astrar och två blå hortensior. Den vita strankrassingen får stå kvar så länge den blommar.



Även dessa liljetuplaner och en påse snödroppar åkte i.


Återstår att se hur resultatet blir. Jag var ju noga med djupet, men avståndet mellan lökarna blev det väl lite si och så med.
Frågan är väl om hortensiorna överlever vintern. Det är ju ändå växtzon 4-5 här. Först när jag kom hem såg jag att de såg lite olika ut, men vad gör väl det.

Till sist hamnade den här sötnosen i rabatten. Frågan är om brevbäraren hinner uppskatta den.

Vårens planer

Tanken att bygga ett växthus har börjat ta sig form under sommaren sedan jag upptäckte grannens bakom vår stora dunge som jag har sågat ner. Det är med avundssjuka blickar jag tittat på detta övergivna hus ... Att få ett eget är en framtida dröm. I väntan på det tyckte jag att vi kunde börja odlingarna av grönsaker med att bygga en drivbänk med hjälp av ett överblivet fönster som legat i garaget och skräpat. Med lite puschning fick jag N att bidra med brädkunskap. Det slutade väl mer med att han byggde och jag fick vara hantlangare ... men resultatet blev ju bra.



Det var nog tur jag bidrag med lite matematikkunskaper, annars hade bräderna på sidan inte blivit längre än fönstrets bredd ... Lite fel blev det när han skulle såga till de sneda bitarna, så nu har jag fått bidrag till min lilla låda som jag tänker göra till ett betydligt mindre fönster.



Idag har lådan fått ett första lager efterlängtad färg. Jag vill ju hinna flytta våra jordgubbsplantor innan det blir för kallt, men egentligen borde de kanske stå i en annan låda ... Lådorna på högskolan hade ju rätt praktiska mått ...

Under veckan har N fått tips om en arbetskamrat som skulle köra överblivna fönster till tippen. Ni kan räkna med min glädje när jag började se ett växthus som en realistisk möjlighet. Idag var vi och tittade på dem, det verkade definitivt inte vara något större fel på dem. N räknade dem till 16 stycken, så han tyckte vi kunde bygga ett på 3 gånger 4 meter. Här har vi lagt ut slanor för att få en uppfattning om hur stort det blir.



Under dagen har jag gått dit flera gånger för att se hur solen belyser platsen.



N har kämpat med att hugga och ta bort rötter från de små träd som växte där innan.


Jag har tittat på bilder av andras växthus för att få en bra bild av hur det kan bli. Har ni några tips vad man definitivt ska tänka på?

Sommar och höstfägring om vartannat

I rabatterna på framsidan har de ståtliga riddarsporrarna börjat dyka upp i lite olika nyanser.



I rabatterna vid tegelväggen blommar dessa gladeligen.


Även höstblommorna har börjat göra entré.
Så här vackert kan det bli när naturen själv får bestämma ...
... men även så här gräsligt om ni frågar mig.

Höstfärgring inne, sommar ute

Förra helgen blev det en tur till Blomsterlandet för att titta efter frö som kunde höstsås. Tyvärr hade de inga fröer kvar, men däremot extrapris på cyklamen och höstglöd. I korgen hamnade det tre härliga lilafärgade exemplar som får pryda mitt köksfönster. Mina hibiskusar som står där i vanliga fall har fått maka på sig från blickfånget.


När jag fotade insåg jag att de nog gjorde sig bättre i en liten samlad grupp.



Ute fortsätter det att blomma för fullt. Luktärterna lyser i både vitt, lila och rosa. Blomman för dagen slingrar sig för glatta livet i hönsnätet och blommar i både vitt, rosa och med inslag av blått.

I en av krukorna i loftgången har en rosa börjat visa sig.

Det enda sorgliga är att de flesta blommor har hunnit sluta sig innan jag hinner komma hem från jobbet.

"Vår plats" på högskolan

Just nu gör jag arbetspraktik på en förskola med 2-3 åringar. Ett projekt som pågår just nu är att besöka "vår plats". Denna plats är ett riktigt häftigt ställe för alla åldrar och ligger ett stenkast ifrån oss på HLK, Högskolan för lärarutbildning och kommunikation.


Visserligen har jag läst några kurser på nya HLK, men inte hade jag en susning om att de skapat en takterass i höjd med fjärde våningen. Följ med in!

På denna plats får studenterna så och plantera i någon av kurserna på lärarutbildningarna. Det första man möts av är en öppen plats på cirka 10 gånger 15 meter (enligt mina steg). Precis bredvid dörren växer en murgröna och en kaprifol i en rabatt mot väggen. Dessa följs av de jättehöga solrosorna. De måste kännas rätt stora för ett litet barn. Nästa gång när jag har mer tid ska jag ta en närbild på dess häftiga mönster.

Sedan finns 8 pallkragar som bildar en ram framför de bortre väggarna. I de tre pallkragarna vi ser på bilden fick barnen skörda i veckan tillsammans med en lärare från HLK. Hennes namn har jag tyvärr glömt, men hon var väldigt kunnig så det var kul att lära sig nya saker. Ni får tänka er bilden av ett gäng förvånade barn som hittar potatis för första gången under de gröna växterna. Sedan var det inga problem att få dem att gräva efter de gula och lila skatterna. Med oss hem hade vi tre hinkar fulla med rotfrukter.

Det fanns både oranga, röda och gula morötter. Efter att vi avsmakat de gula kokta potatisarna placerade jag resten på ett fat inför studiebesöket som var på kvällen.

De blågröna frukterna i mitten är från potatis som gått i blom och fått frukter. Det var dessa man provade att äta först, men de är som sagt var lätt giftiga. Frökapslarna tillhör rädisplantan.

I växthuset plockade vår värd pumporna och små vindruvor som barnen fick smaka på.

Visst är de häftiga i sina gula och gröna färger med olika mönstring i skalet att känna på.

Även utsikten är rätt häftig. Dels mot rondellen vid hälsohögskolan ...

... men också mot Ingenjörshögskolan. Där får man också ett grepp om hur högt vi befinner oss. En del barn fick åka hiss för första gången.


För att verkligen ta in platsen så hade de flesta barnen hunnit besöka den två och två tillsammans med en vuxen. Både barn och vuxna har fått dokumentera besöken med kameran. Det har varit jättekul att se bildspelen som visar vad barnen fascineras av. Jag som börjat bli odlingstokig tyckte det var jättekul att få se denna plats på egen hand. Tyvärr visste jag inte när dörrarna låstes så jag vågade inte stanna så länge.