lördag 19 september 2009

"Vår plats" på högskolan

Just nu gör jag arbetspraktik på en förskola med 2-3 åringar. Ett projekt som pågår just nu är att besöka "vår plats". Denna plats är ett riktigt häftigt ställe för alla åldrar och ligger ett stenkast ifrån oss på HLK, Högskolan för lärarutbildning och kommunikation.


Visserligen har jag läst några kurser på nya HLK, men inte hade jag en susning om att de skapat en takterass i höjd med fjärde våningen. Följ med in!

På denna plats får studenterna så och plantera i någon av kurserna på lärarutbildningarna. Det första man möts av är en öppen plats på cirka 10 gånger 15 meter (enligt mina steg). Precis bredvid dörren växer en murgröna och en kaprifol i en rabatt mot väggen. Dessa följs av de jättehöga solrosorna. De måste kännas rätt stora för ett litet barn. Nästa gång när jag har mer tid ska jag ta en närbild på dess häftiga mönster.

Sedan finns 8 pallkragar som bildar en ram framför de bortre väggarna. I de tre pallkragarna vi ser på bilden fick barnen skörda i veckan tillsammans med en lärare från HLK. Hennes namn har jag tyvärr glömt, men hon var väldigt kunnig så det var kul att lära sig nya saker. Ni får tänka er bilden av ett gäng förvånade barn som hittar potatis för första gången under de gröna växterna. Sedan var det inga problem att få dem att gräva efter de gula och lila skatterna. Med oss hem hade vi tre hinkar fulla med rotfrukter.

Det fanns både oranga, röda och gula morötter. Efter att vi avsmakat de gula kokta potatisarna placerade jag resten på ett fat inför studiebesöket som var på kvällen.

De blågröna frukterna i mitten är från potatis som gått i blom och fått frukter. Det var dessa man provade att äta först, men de är som sagt var lätt giftiga. Frökapslarna tillhör rädisplantan.

I växthuset plockade vår värd pumporna och små vindruvor som barnen fick smaka på.

Visst är de häftiga i sina gula och gröna färger med olika mönstring i skalet att känna på.

Även utsikten är rätt häftig. Dels mot rondellen vid hälsohögskolan ...

... men också mot Ingenjörshögskolan. Där får man också ett grepp om hur högt vi befinner oss. En del barn fick åka hiss för första gången.


För att verkligen ta in platsen så hade de flesta barnen hunnit besöka den två och två tillsammans med en vuxen. Både barn och vuxna har fått dokumentera besöken med kameran. Det har varit jättekul att se bildspelen som visar vad barnen fascineras av. Jag som börjat bli odlingstokig tyckte det var jättekul att få se denna plats på egen hand. Tyvärr visste jag inte när dörrarna låstes så jag vågade inte stanna så länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar