söndag 25 april 2010

Dubbelt arbete

Ja, nu är min rabatt äntligen färdig utöver att jag väntar på att pojkvännen letar fram vattenkannan som han verkar ha gömt, så jag kan få det att spira också.

Igår roade jag mig med att gräva upp allt gräs och tuvor med bergsklint och prästkragar som verkade övervuxna med gräs och insnärjd i en halvt förmultnad stubbit samt diverse tegelskärvor. Sedan fortsatte jag gräva igenom allt så mycket jag orkade för att få bort allt ogräs och alla trädrötter som jag fick såga av. Under tiden kom jag på den smarta idén att jag kan ju slänga i lite gamla löv i botten så kan jag få lite bättre höjd.

Glad i hågen över att äntligen ha grävt färdigt hällde jag på två säckar planteringsjord och krattade fint och överlämnade planteringen tills idag. På vägen in kommer jag på att jag glömt min goda tanke ....

Suck, så idag var det bara att lägga ut en pressening och gräva upp ungefär 10 cm. Tja, det blir en del jord på 180 cm i diameter ... Sedan var det dags att gräva ur löv ur komposten och lägga i botten. Ja, snacka om dubbelt arbete det var inte länge sedan jag plocklade bort dem från rabatterna. Nu några timmar senare har jag kunnat riva fram plantorna ur grästuvorna och sätta i dem i min nya rabatt. Det återstår att se hur det blir. I mitten är jag lite sugen på att ha ett sådant där träd med hängande kupol, så därför sparade jag lite plats.

Stället för en rabatt blev nog rätt bra med med tanke på att jag har fått sol på mig under hela förmiddagen, så nu har jag hittat en ny plats att ställa solstolen på. Det blev till och med lite varmt med fleecen på, men man vågar ju inte ta av sig för mycket.

Ha en fortsatt härlig dag!

lördag 24 april 2010

Minnet sviker

Ja, idag lyckades jag glömma handväskan hemma i stan när vi åkte iväg till pojkvännen. Hur smart är det att köra bil med körkortet hemma? Tja, det positiva är ju att det alrig hänt förr, men det blev väl för mycket bland alla kartonger jag flyttade ned till bilen som ska flyttas till pojkvännen.

Dessutom är det surt att vara både pengalös och utan mobil, hemtelefon och kamera. Ja, kameran saknar jag väl mest förståss då det vore kul att dokumentera vad som hänt i trädgården sedan sist samt att jag tog en del kort hemma både på sådant som blommar och lite bilder från när jag sådde en drös frön igår och imorse. Ja, fröken var morgonpigg vid kvart i sex och gick upp och läste en stund i en trädgårdsbok innan lusten att fortsätta så tog över.

Sedan har jag varit på torget och shoppat loss. Väl hos pojkvännen har jag sopat trappan och byggt om vårt stenröse. Tanken är ju att lite blommor ska få plats mellan stenarna. Sedan blev det stenar över och dem kunde jag ju lika gärna använda till en ny tänkt rabatt ... NU, några timmar senare är jag rätt mör i benen.

Ja, bilder får väl vänta till nästa helg kanske, då jag dessutom har fått det ännu struligare med Telenors mobila bredband, så lösningen just nu jämfört med ett dött sådant är att avinstallera den nya programvaran som supporten rekommenderade och hoppas på att få tillbaks den gamla och ta att jag måste ansluta igen var femte minut typ. Ja, livet är inte enkelt när valet står mellan pest OCH kolera eller döden.
För om det var fel på bredbandet kunde butiken inte kolla förrän på tisdag då de kunde låna chefens dator ... Annars är det kanske fel på någon USB-port hos min dator eller programvaran jag fick i uppgift att ladda ner. Suck, risken är att jag blir nätlös hemma i stan i 2 veckor ...

Visst Telenors strul har väl minskat min tid framför datorn drastiskt, men att vara helt utan är inte smidigt då jag behöver betala räkningar, alltid lånar om biblioteksböcker på nätet samt läser era härliga och inspirerande bloggar förståss.

onsdag 21 april 2010

Brrr

Fy sjuttan vad det har varit ruggigt idag. När jag klev av tåget hade jag mest av allt lust att vända hemåt och gå i ide under en filt i soffan. Som tur var lärde jag mig av gårdagen och tog vinterjackan igen. Dessutom var min kollega sjuk för hon hade tappat rösten och lät bara som en väsande orm i bakgrunden när mannen ringde, så jag fick en extra promenad mellan förskolorna idag i blöta skor.

Jag tror det är nästan första gången i år som det har regnat en tisdag, onsdag eller torsdag när jag varit ute med barnen sedan jag började jobba i januari. Visst en gång innan har vi roat oss med alla regnkläder och stövlar, men då var det nog bara blött sedan innan tror jag, men idag var det knappast mysigt då det kom hagel. Som tur var höll barnen humöret uppe även om de knotade när jag hävdade att det var galonisar och stövlar som gällde när vi skulle gå ut. Däremot var det skönt att få komma in i värmen igen trots extra fleecetröja, mössa och vantar.

Stackars blommor som får frysa, men de upprätta blåa stjärnorna lyste glatt upp tillvaron ändå ikväll.

söndag 18 april 2010

Vårgrönt i stan

I stan händer det inte så mycket utomhus mer än att jag följer mina klematis med spänd förväntan. Det ska bli sååå roligt om jag får se dem blomma i år. De vissna fjolårsbladen kanske man ska klippa bort ... men de är ju mina första som sagt. Fler lär det säkert bli om vi kommer överens.

I lådorna med jordgubbsplantor har det också kommit lite grönt även om jag var rädd att de inte hade överlevt vintern. De har ju bott i loftgången för att jag skulle kunna se till dem lättare och där har de legat otäckta utsatta för vinterns kyla ... så jag är glad om några överlever, annars kommer det väl fler i höst.

Även gräslöken är gång igen. Frågan är om inte den har överlevt mer än en vinter.



Inomhus fortsätter det växa så sakteliga. På mina gamla tomatplantor har jag fått blommor, men jag har missat med pollineringen, kanske får jag fler chanser. Å andra sidan är de ju bara ett experiment då jag läste att de var fleråriga.

Tillökning på gång

Ja, inte väntas det några riktiga bebisar här vad jag vet även om jag skulle önska, utan jag får nöja mig med växtbebisar.

Ja, det känns inte som det var länge sedan jag planterade om bebisar från den här senast. Nu är det fem nya småttingar på gång.


Så här såg den ut i början av oktober förra året innan bebisarna fick flytta till egna krukor. Vad det är har jag nog inte heller koll på då den är pojkvännens.

Gårdagens spaning

Ja, förutom fler krokusar som dykt upp, så blommar den första friväxande påskliljan.
Frågan är om jag inte vill ha fler då den gör sig rätt vacker mot husgrunden.

I samma rabatt har de här dykt upp ...
Är det ogräs eller något som har tagit sig av förra årets fröställningar?
Ja, vi får vänta och se helt enkelt.
Längst den vänstra gaveln lyser det blått av scilla.

Även längs med träden lyser det blått, men mer sporadiskt.

Ja, här ser det ut som någon har lämnat ett spår efter sig på en promenad i trädgården.

Så här ser blommorna ut på nära håll, men är detta också scilla?
På andra sidan kommer det fullt med vitsippor borta mellan björkarna.

Ja, det var nog allt jag fann igår.

Gårdagens arbete

Nu när slutprovet i företagsekonomi äntligen är skrivet så har jag fått mer tid över till trädgården och där börjar det ju brinna i knutarna. Innan vårbruket börjar vill jag ju få till en "pallkrageodling" borta vid det tänkta växthuset, men först rensades ett förråd i källaren.

Detta knökade förråd med grejer är kvar sedan tidigare ägare och jag har inte lyckats få pojkvännen att kräva att de ska ta hand om sina grejer, då de är vänner. Många halvsagda datum har passerat, men nu får det vara nog om jag ska kunna flytta in.

Så ja, fråga mig inte varför man sparar massor av tomma pelletssäckar, ett handfat, en gammal skivspelare, en stereo, en tung låda med murbruk tillsammans med flera bordtennisrack, fyra badmintonrack, två för mjuktennis, fyrtiotalet LP-skivor, två uppblåsbara pooler, två hopfällbara stolar med mera med mera. Visserligen sparade vi de funktionella leksakerna, men det blev ändå ett billass till tippen plus ett till som vi inte hann med.

När förrådsrensning var klar kunde jag äntligen sätta igång med mitt projekt, dock fick jag konkurrens om sågen, då pojkvännen och hans son fortsatte med kojbygget. Så småningom kom de på att vi har en till så jag fick ha "min" såg ifred.

Måtten är kanske inte de mest praktiska, men jag utgick från måtten på den drivbänk N byggde i höstas utifrån ett fönster, så nu blir yttermåttet 133 cm. Jag får väl helt enkelt ha något smidigt i mitten då jag tycker det är snyggast med kvadrater.

Efter mycket muttrande över att man måste vara så försiktig ute i kanterna om inte träet skulle spricka fick jag äntligen ihop de 16 bräderna. Virket är överblivet material från när framsidan kläddes med panel förrförra sommaren. Det var lite knepigt att montera ihop två sidor och när det kom till den tredje fick pojkvännen hjälpa till.

Då var jag rätt trött i armen så han fick hjälpa till att dra skruvana medan jag höll bräderna på plats, för jag har inget behov av att helt själv genomföra MINA projekt, så som han tycker. Med lite målarfärg kan det nog bli riktigt bra. Sen ska det även på hörnlister. Vad tror ni om röda lådor med vita knutar?

Lådan sedd från sidan.
Nu är tanken att jag ska bygga fler, men det kvarvarande materialet räcker bara till en till. Ja, det är kanske tur för mina ovana musklers skull. Sedan får vi beställa mer virke. Ibland är det jättebra att ha en pojkvän som är hyvelmästare ... bara han kan se till och göra beställningarna också ... Jag väntar fortfarande på att kunna bygga min växthylla innan alla sådder ska ut. Sist fick jag inte köpa materialet i en vanlig affär för det var onödigt, men det hade banne mig gått snabbare ...
Tanken på sikt är att skapa en fyrkantig yta med 6 kvadrater och fyra drivbänkar. Här har jag lagt ut de överblivna bitar för att få ett grepp om hur det kan bli.
Sedan funderar jag på att flytta hit hallonplantorna som på bilden nedan. I skrivande stund har jag inte titeln på boken med mig.
Nu är arbetet påbörjat med en andra låda, men i samband med middagen så tröt mina krafter och energi så det fick bli tid med vänner i telefon och lite trädgårdsstuderande innan sömnen kallade, då N blockerade datorn för sina krigsspel. Visst måste bloggläsande till förmån för trädgårdsutveckling gå före lek?

söndag 11 april 2010

Dagens glädjeämnen

Med tanke på dagens fina väder tog jag en paus i pluggandet för att leta vackra vårblommor i trädgården och nu när solen sken fick jag också se innandömet.
Först ut är de längst komna i gräsmattan kvar sedan tidigare ägare:

Ja, Izi var inte så intresserad av att studera blommor utan ville mer buffa huvudet mot mattes hand när korten skulle tas ... Tyvärr tittade han ju inte var han la sig direkt, så ovanstående blomma fick sig en törn.
Visst är de små vackra personligheter!
För första gången idag syntes även de första i rabatten som jag planterade i höstas, annars går det betydligt trögare här, bara några decimeter bort. Å andra sidan las väl snön här för att skapa en gång i vintras ...
Så nu kan jag sjunga på barnsången ur Musikskatten:
Krokus växer i rabatten.
Å, vad fin du är,
är så glad för sol och vatten.
Nu är våren här!
Ja, en första planterad snödroppe hittade jag också. De är annars de som är segast upp av krokus, tulpaner och pärlhyacinter.
Längs med husväggen på den vänstra sidan (utan rabatt) möttes jag av detta ansikte, så nu väntar jag på fler. Här kom Rullan och buffade på min hand, men hon hade inte tid att vara med på bild ...
Borta vid björkarna på högra delen av tomten syntes nya blommor på g. Det ska bli härligt att få en matta av vitsippor.

En mes trudiluttade så enträget, men vara med på kort ville han inte, men jag tyckte ändå att grenarna gjorde sig fint mot dagens klarblå himmel.

Följ gärna med på rundvandringen i trädgården i ett tidigare inlägg och ge tips om var du tror de tänkta fruktträden och bärbuskarna bäst placeras.

Föryngringsbeskärning

För några veckor sedan tröttnade jag på pojkvännens två våreldar som han fått av mig för 2-3 år sedan. De blommade glatt, men hade blivit långa och gängliga i sin längtan efter ljuset. Det slutade med sticklingar i fyra glasburkar ...

Nu några veckor senare har de gladeligen satt rötter.
Jag hörde någonstans senare att man hellre ska jorda dem direkt, men då ser man ju inte resultatet, vilket är halva nöjet.

Istället blev det tre nya krukor och några sticklingar som fick stå kvar i en glasburk.


Sedan visste jag ju inte vad moderplantorna skulle tycka om min ganska brutal behandling, men de verkar må rätt bra och har börjat sätta nya blad.

lördag 10 april 2010

Trädgårdsdrömmar

I alla år har jag velat ha fruktträd och bärbuskar om jag skulle ha trädgård. Det jag längtar efter är äpple-, päron och plommonträd, vindruvor, krusbär, vinbär, jordgubbar, hallon, blåbär och rabarber. Visst jag inser att jag inte kan få allt på en gång, men först behöver jag ju få koll på vart jag placerar det bäst, så det finns plats för det till ett annat år.

Sedan någon gång i höstas har jag läst massor av trädgårdsböcker och drömmarna börjar bli fler och fler, men jag har fortfarande inte fått kläm på var man placerar dem bäst. Det har jag ännu inte lyckats läsa mig till.

Vi är ju fortfarande omgivna av en massa träd även om en hel del har fått stryka på foten. Dessutom vill man ju inte behöva flytta om nya träd, så det vore ju smart om man tänkte rätt från början. Så jag får nog läsa på lite mer om buskar och träd, om inte ni har full koll på läget och gott om tips förståss.

Som ett steg på vägen får ni följa med på en rundtur. För att underlätta det hela följer vi solen. Vi börjar i den högra delen av tomten ut mot gatan där vi har morgonsol. Här växer ett gäng buskar med rosa spiror som sprider sig med jordskott så det bara visslar om det. Här försöker jag begränsa eländet till en snyggare form och under körsbärsträdet vill jag få plats med en stol. Hallonplantorna som är insprängda här vill jag flytta på, men vart? Någon form av rabatt/smultrontorn är det väl tänkt som blickfång istället för grushögen.
Här är väl planen att på sikt krympa gräsmattan och skapa någon form av rabatt runt om på båda sidor om gången upp till huset. Små öar av gräs räcker väl?.

Här börjar vår första radda av träd. De som är lönnar vill jag spara så mycket som möjligt av, men just nu har jag inte koll på vad som är vad. Det främsta trädet ska beskäras ordentligt och här drömmer jag om en trädbänk. Längs husväggen vill jag ha en rabatt, men då krävs lite mer ljus. Just nu växer här bara en mängd scillor. Den nedklippta högen längst fram är gullris som ska delas.

Det främre trädet behöver tas ner eftersom det riskerar välta mot huset, men det knepiga är ju att telefonledningen går mitt i. Jag hoppas gullvivorna trivs ändå. Tja, trädkojan blev väl inte som jag tänkt med två våningar, men i ljusgrått kanske den bättre passar in och rishögen är inte mycket att göra åt ... Något som döljer grannens skräphög vid granarna skulle jag också vilja ha (vänster om kojan).

Här riskerar nog någon björk att ryka för att ljusa upp ännu mer. Längs staketet vill jag ha fläderbuskar som bildar inramning till en bänk. I dagsläget växer där två delvis nedsågade buskar med röda bär och förrymda skott av syrener närmre det tänkta växthuset. Med tanke på min överkänslighet mot starka dofter är de inte välkomna. Tankar om en berså utöver odlingskragarna till grönsakerna finns också. Frågan är om man kan ha hallonen här och tänkta rabarber till höger om växthuset? Eller hur mycket ljus behöver de egentligen? Eller finns det något smartare att använda ytan till? Eller är det här en bättre plats för hallonen med sol mer mitt på dagen? Annars funderar jag på att flytta hit lite av buskplantorna som ändå ska upp. Till viss del har ju grannarna avgränsande buskar. Här funderar jag också på att ha fruktträd i mindre storlek, för så mycket annan plats finns väl inte.Tidigare har jag nog förespråkat luftighet och öppna vyer, men jag börjar nog mer och mer påverkas av alla lummiga vyer i böckerna, men än så länge är det nog bara ettåringar och perenner som börjar ta fast form i mitt huvud.

Alla goda tips och tankar är ytterst välkomna!

fredag 9 april 2010

Månadsbilden april

Ja, det är ju viss skillnad på månadsbilderna nu. Förra gången var det fullt med snö och nu ger trädgården ett mer ostädat intryck på närmare håll.

Det börjar bli dags att kratta över hela ytan och samla upp vinterns alla nedfallna grenar. Sedan är det dags att gräva och förbereda grönsaksodlingen. En ny motorsågskedja behövs för att få bort det sista av björkarna vi fällde i höstas. Tanken då var att en av N´s kollegor ville ha dem, men där har det ju fortfarande inte hänt något så nu får de bli sågade i kortare bitar så de är lyftbara.


9 april 19.15
Det är härligt att se de sista kvällsstrålarna belysa baksidan. Det var nästan så jag funderade på att lägga mig i hängmattan ett slag.
6 mars 19.00
Vid den tredje björken upptäckte jag dessa små sötnosar. Jag antar att det är tusensköna på g.

Nya livstecken

Äntligen har jag röjt ur den större massan av löv i alla rabatter. Lite småskräp ligger fortfarande kvar, men det är nog alla daggmaskar jag sett bara tacksamma för. De var nog inte så glada över att jag tog bort deras delikatesser ... Jag hoppas de finner annat att jobba med istället.

På vägen till komposten har jag helt naturligt tagit lite nya vändor i trädgården och upptäckt nya saker.

På högersidan av garaget upptäckte jag den här ruggen. Visst är det härligt med snödroppar. De jag har planterat i rabatterna har jag inte sett så mycket av.


I den fyrkantiga rabatten till vänster av källaringången upptäckte jag nästa rugge. Det komiska är att jag inte minns att jag stoppat tillbaks några lökar där, men självklart är de hjärtligt välkomna.

I dess närhet sticker det jag tror är pioner upp. Dem flyttade jag i våras när jag totalrensade rabatterna på framsidan för att få bort all kirskålen. Det vore ju kul om det blir mer än blad i år. Det är ju först i efterhand som jag läst att de föredrar att vara bofasta.

På framsidan sticker det upp lökar på de flesta ställena där jag stoppade tillbaks gamla lökar. Det blir spännande att följa både de gamla och de nya. I korgen står det lammöron som jag fick av en väninna i höstas.
I "dammrabatten" kommer det knoppar på kärleksörten.

Likaså är bergsklinten på väg upp med snabba steg.
I en av rabatterna på framsidan växer den här:
Vad kan det vara?

Den här fina snäckan hittade jag också.

onsdag 7 april 2010

Dagens nytillskott

Vad det är härligt att det är ljust så sent på kvällarna. Så när vi kom hem till pojkvännens hus passade jag på att röja löv ur rabatterna en stund tills det blev för skumt.

I samband med det upptäckte jag att vi har krokus i gräsmattan. Den ena vackrare än den andra.


Enligt N har de funnits förr, men det missade jag i så fall i fjol. Trevligt är det i alla fall!
Nu längtar jag bara efter att få så och plantera i rabatterna också.