torsdag 15 juli 2010

Nyskördat och nysått

Igår passade vi på att avnjuta vår första rucola i sambons grekiska röra. Jag har inte riktigt koll på hur han gör, men vet så mycket som att han fräser skinka, vitlök, sockerärtor och rucola i olivolja som sedan serveras med spaghetti och youghurt med mynta. För oss är det riktigt enkel sommarmat och extra kul är det när delar av ingredienserna kommer direkt från landet. Nästa gång kanske vi har egna sockerärtor också med tanke på att de precis börjat blomma.


Med rucolan som precis går i blom och med boken Livet kan inte vänta i åtanke, som jag läste ut igår, fick jag äntligen tummen ur och började gräva upp gräsmattan för en andra odlingslåda. Lådan har ju varit klar länge, men sedan har inte orken eller motivationen räckt längre. Värmen har väl inte bidragit till arbetslusten precis utan jag har helst legat i hängmattan. Dessutom har jordhögen hunnit förvandlas till ett motbjudande ogräsberg, så vi får väl se hur det blir.
Överst har jag i alla fall lagt 2 påsar plantjord blandat med en påse kogödsel. Åtminstone har det fallit väl ut i den andra lådan, men där togs jorden innan ogräset kom. Ja ja, det blir som det blir.
I halva lådan slängde jag ner en påse med gammal Amandinepotatis. De potatisar jag tänkt sätta verkar sambon ha rensat bort ur kylskåpet, annars var väl de groddade och klara ...
Dessutom fick mina kvarvarande purjo komma i jorden. I början var det massor, men tills nu har bara 4 överlevt. Det blir spännande att se om jag lyckas.
Mycket såddes som sagt på vinst eller förlust. Jag vet att det finns sorter som inte gror mitt i sommaren, men har glömt vilka. Annat hinner kanske inte bli klart innan senhösten, men då har jag lärt mig det.
Det blev i alla fall en ruta med dill, en annan med spenat och rädisor.
Nästa med sallad och ytterligare en med rucola. Allt detta såddes över potatisen. Blir det inget av det ena har jag i alla fall försökt med det andra och skulle potatisen lyckas så tar den ju lite tid på sig och då kan jag slänga resten.
Sedan blev det två rader morötter med grönkål respektive purjon i kanten, samt en rad med bryt-och vaxbönor.
Närmast lådkanten hamnade en ruta med gräslök respektive persilja och däremellan 2 rader ärter.
Ja, som ni förstår handlar det om compact gardening utan hänsyn till påsarnas radavstånd. Lådorna har yttermåttet 133 gånger 133 cm och än så länge har det funkat bra i den jag har där det frodas för fullt.

Nu ska det bli kul att se hur det går med mitt experiment. Rädisor och rucola borde åtminstone kunna funka. Sedan jag sådde kom det 5 mm regn i en störtskur så jag hoppas att inte allt har spolats runt, men det blir ju mer genomvattnat i alla fall.

3 kommentarer:

  1. Ja, det var verkligen ett kreativt expriment:) Ska bli jättekul att följa vad det blir av det hela! Ha det riktigt gott i sommarsolen.
    Charlotta
    P.S. Maträtten lät hur god som helst. Ska genast testas:)

    SvaraRadera
  2. Det ska bli spännande att se vad som kommer upp hos dig! Jag bryr mig inte heller ett skvatt om radavstånd och sånt som står på påsarna (det blir alldeles för glest tycker jag). Sen brukar jag ojja mig i slutet av sommaren när allt är knökafullt..! hm ja. Jag lär mig aldrig. :)
    Jag har ett par rader kvar i landet som jag tänkte så 'bladsenapsväxter'. Sår jag dem för tidigt så käkar jordlopporna upp allting. Ruccola kan jag glömma - det är kalas för jordloppor tydligen. Suck...
    /Gunilla

    SvaraRadera
  3. Härligt med vilda experiment! I år skulle jag ha behövt ett antal pallkragar med planttränsel, enda sättet att klara torkan tror jag. Känner igen den där jordhögen...;)

    SvaraRadera