måndag 31 augusti 2009

Nyfiken återvändo

Idag bär det av till stan igen. Det ska bli kul att se hur mycket som har hänt sen sist. När jag fotade i torsdags så blommade det en hel del. Min lilla gröna frukt som syns i mitten (i närbild i ett tidigare inlägg) är kanske en prydnadspumpa enligt en kommentar jag fått. Det ska bli spännande att se vad det blir ... Luktärtorna finns i både rosa, lila och vitt. Som tur är blommar det lagom även för mig som är lite känslig för doftande växter.
Blomman för dagen trivs där också. Tyvärr är de lite svårfotade med tanke på bakgrunden, men jag är så glad över färgklickarna. Rosa, lila och blått är jag ju svag för både vad det gäller blommor och kläder.

Nu ska jag ut och stoppa de två kärleksörten i jorden innan jag glömmer bort dem! Sedan ska jag hälsa på en kompis med trädgård. Nu lär inte den undgå en granskning efter mitt nyvunna intresse. Jag har mycket kvar att lära!
Ha en underbar dag i solskenet!

Torgrundan i lördags

I lördags när jag ändå var hemma i Jönköping så passade jag på att gå på torget. Målet var att finna något nytt till urnan/cementröret på brunnen samt något att placera i min nya blomlåda. Ivrig som jag är så kan jag ju inte vänta tills den är färdigmålad.

Det här blev summan av mina inköp:

Extra kul är det sen att besöka Plantagen eller gå förbi de dyrare blomsteraffärerna på vägen hem och konstatera att man nog inte betalt mer än hälften.

I krukan som står i cementröret revs de gula och lila penséerna ut. Murgrönan, som är kvar sedan tidigare fick sällskap av en Hebe Hybrid Butterflygarden, enligt etiketten som medföljde. Tyvärr såg det så mesigt ut att de något medtagna penséerna fick återvända igen.

Det blev en lite bättre färgklick i alla fall.

I blompåsen från Ikea hamnade två murgrönor, två rosor och en röd läcker sak. Namnet har jag visst inte lagt på minnet. De kommer senare att placeras i blomlådan i bakgrunden som väntar på att de vita listerna ska målas färdigt och spikas fast. Tydligen måste man spackla också muttrade pojkvännen något om. Hmm, jag vill ju ha den färdig nu, det räcker väl med all tid det tar att måla eländet ... men förhoppningsvis är det mödan värt.
Tanken är att den ska få stå bredvid huset på väg mot garaget där det provisoriskt ligger lite plattor idag.

söndag 30 augusti 2009

En oväntad överraskning

Länge har jag ångrat att jag sådde fröet till växter som skulle bli så otrevliga, men väljer man en påse med blandade slingerväxter så får man tydligen räkna med överraskningar. Tar man i bladen så luktar händerna illa och det är dessutom lätt att komma åt de lite sticksiga stjälkarna. Växer gör den så det knakar.
Det här är ändå inget av de största blanden ... (taget på min tredje planta i loftgången)
Som tur är har den åtminstone vackra blommor!

Döm om min förvåning när jag helt plötsligt hittade en konstig grönrandig kula på några centimeter i diameter. Nu har den till och med fått sällskap och resten av plantan blommar för glatta livet.
Det är med stor förväntan jag följer tillväxten. Av mina lärdomar från andras bloggar så verkar det vara en melon. Rätta mig om jag har fel! O framför allt, hur vet man när den är mogen? Går den att äta?

Välkommen ut i mitt gröna rum ...

Välkommen ut i mitt gröna rum ...


För den med odlarintresse så känns den ganska liten, men jag har ändå försökt få plats med både ätliga saker och det som enbart är en fröjd för ögat. I balkonglådan till vänster finns en jordgubbsplanta, men den är också den enda överlevaren från min förra lägenhet med över 4 år på nacken. Den samsas med små trädplantor som självsått sig. Tanken är att den ska få ny kruka i höst till de bär den ändå ger. Varendaste ett har jag verkligen ätit med andakt.

På golvet står två lådor med blomsterbönor. Fröet fick jag i ett litet guldpaket på mors dag förra året i kyrkan. I år kom de i jorden så vi får se vad det blir, frodigt gröna är de i alla fall.

I två andra lådor står diverse slingerväxter jag sått själv, främst luktärtor och blomman för dagen, men även en ovänlig sak som jag först trodde var krasse ... Tanken är att försköna hönsnätet som är uppsatt för att inte missarna ska balansera på balkongräcket längre.

I lådan till höger finns mina smultronplantor.


I sista hörnet står mitt älskade lilla växthus inköpt på Rusta i år. Där hamnade mina tre köpta tomatplantor och mina sådda gurkplantor. Kanske kan jag äntligen få egna tomater igen.


Gröna får jag i alla fall. De första kom i taket på växthuset.

Nu börjar även gurkbebisarna komma. Vi får se hur det går eftersom det är vanlig gurka.

onsdag 26 augusti 2009

Mera blommor

På andra sidan dörren möts man av ett soligt ansikte. Visst blir man glad av solrosor!


Denna står ihopföst tillsammans med några till i två krukor med det som blev över av de frösådda slingerväxterna. Två mer skirt växande med knappt synliga vita blommor, en blomman för dagen och en kraftigt växande planta med blad stora som min handflata. Två likadana har jag på balkongen som redan blommar med stora gula blommor.

Längst ner växer en favorit sedan gammalt, lite blå hänglobelia. I någon låda eller kruka får den bo varje år.

Välkommen hem till mig!

I loftgången där jag har entrén möts man av några krukor. Den första närmast ytterdörren innehåller en salvia, två petunier och en murgröna som överlevt vårplanteringen.




Det krävs väl en närbild för att den ska komma till sin rätt.



Kanske borde man binda upp slingorna av murgröna för att få det ännu bättre?

Till ett annat år får petunier hamna mer i mitten av grönskan, men då krävs en större kruka.

tisdag 25 augusti 2009

Den vill jag vinna

På bloggen Malins marknad http://malins-marknad.blogspot.com/ kan man vinna en ursöt liten sminkväska/necessär sydd i ett fint tyg. Tävlingen pågår till den 1 september!

En oplanerad uppstickare

Den här luktärten har hittat dit alldeles av sig själv.

Blommorna blir bara fler och fler.
Nu har ärtskidorna börjat komma. Då kan jag ju få frö till nästa år också!

måndag 24 augusti 2009

En spännande blandning ...

Det har varit kul att följa vad som händer i rabatterna där sommarblomsterblandningen växer. Vi har nog sett fler arter än vad påsen utlovar. Vissa kanske kommer senare eftersom de anses ha blommningstid till och med oktober. Några av dem kommer definitivt få återvända.



Min klara favorit är verkligen den här blå skönheten.



Sen finns det ju lila varianter också.


Vackrast av dem är denna. Jag antar att det är samma sort som den blå?



Den här liknar mest ett ogräs tycker jag.



Fler finns, men vissa har varit riktigt svåra att få till på bild. Även vad det gäller fotografering har jag en del att lära ... Tips om både växtnamn och foto mottages tacksamt!

Rabatterna framför huset

Framför huset har vi två triangelformade rabatter, en på vardera sidan om trappen. Planteringarna i dessa är i princip spegelvända. Längst bak var det tänkt att ha fingerborgsblommor i en rad, men fröet grodde aldrig eftersom raden låg skyddad från väta av panel och hängrännor. Som nybörjare på friland får man lära sig ett och annat ... så till nästa år kommer där att läggas någon form av mindre stenar för att slippa ogräset som ändå trivs där. Stenar kommer också läggas närmast trappan.



Så längst bak växer numera en rad med Sommarblomsterblandning från Bröderna Nelsson. Mestadels är det blåklint. De gör sig rätt bra mot husgrunden tycker jag.




Framför dem växer Bollgilia. Med lite stöd så håller de sig numera lite mer upprätta.


Längst fram har vi några petunier som verkligen blommar för glatta livet. Dessemellan växer det jordgubbar och smultron. Smultronen verkar det vara någon mer än jag som gillar, för varenda ett har det varit bitit eller hackat på. Är det månne fåglarna som varit framme?

söndag 23 augusti 2009

Ett hus och en trädgård i förändring

Det är rätt skrämmande att se den här bilden över hur huset och trädgården såg ut förra våren. Fasaden började vittra sönder och i rabatterna frodades ogräset. I rabatterna planterade N hemmasådda plantor med diverse blommor, valda utifrån bilderna på fröpåsarna. Det slutade med att vi hade växter som låg över halva gången.


I år har jag strukturerat upp det hela lite mer. Någon expert på fröer och växter är jag ju inte. Innan har jag hållt mig till tomater och lite kryddor så det blev till att läsa på fröpåsarna och försöka gissa sig till vad som kunde vara fint och lättodlat. Valet föll på vit Strandkrassing och Prins Gustafs öga.

Sedan dess har det hänt lite med huset och trappan också. Det är kanske inte så konstigt att grannarna är glada över förändringen. Vi själva ser ju bara ogräset och de fortsatta projekten.

En närbild av Prins Gustafs öga.


Tyvärr är det mesta redan överblommat nu, så N ville riva upp alltihop. Frågan är vilket som är trevligast, några kvarvarande blommande Prins Gustavs öga eller en tom rabatt? Enligt påsarna skulle de kunna blomma till september respektive oktober, men tji fick vi. Däremot så hittade jag en annan sötnos där:

Visst blir man glad då!

Skogens guld

I veckan har jag varit och hälsat på Magdalena i Vaggeryd. När mannen i huset kom hem kom hon på att vi skulle ta oss en tur till skogs. Hem kom vi med ett antal kantareller, kanske 2-3 l vilket är mycket för mig. Idag har jag äntligen sett till att fått rensat och förvällt kantarellerna , så nu luktar det förföriskt gott i köket. Ikväll blir det varma smörgåsar med kantarellstuvning om jag får bestämma.


Dessutom ett tack till Ikea för deras smidiga sil till kastrullen. Nu slipper vi skrymmande och svårdiskade silar och durkslag!




En helt ny värld ...

I flera månader har jag nu följt andras trädgårdsbloggar och en tanke har väckts om att skapa en egen. Under tiden har jag börjat fotografera framfarten av växtligheten på min balkong och i pojkvännens trädgård, som vid förra årets början var ordentligt igenvuxen. Intresset att odla på balkongen har funnits i många år, allt från färdiga blomplantor till enkla kryddväxter och hemodlade tomater. I år har intresset fått frodas både på balkong och i trädgården men med en rätt begränsad ekonomi. Drömmen om perenner finns där, men även att se vad en påse med blandat frö kan ge är riktigt spännande. Förhoppningen är att få namn på favoriterna så de kan få återkomma nästa år.

Att skapa en blogg är ett sätt att delge andra av våra projekt och tankar, men lika mycket ett sätt att kunna gå tillbaks och se vad vi har uppnått på de här åren. Med tiden så glömmer man bort hur det såg ut innan.

En helt ny värld har öppnat sig för ett nyfiket skogstroll.