söndag 29 augusti 2010

Snart dags för sen söndagsfrukost ...

Hi hi, ibland är det bra att plocka fram margarinet och förbereda för sconesbak. I all synnerhet när kar´n glömt handla både bröd, kaffe, snus och cigaretter med närmsta Ica som inte öppnar förrän elva. Nu behövde han visst apelsinjuice också för att kunna äta frukost, så jag får väl vänta en stund till ... tur jag hade yoghurt hemma, för en hungrig gravid kvinna är inte nådig ...

Det vanliga receptet i hemkunskapsboken, som fortfarande ligger nedpackad, hade han inte tid att hämta så han hittade ett recept på www.scones.se/klassiska-scones som vi fick halvera. Dock glömde han halvera mängden mjölk, så han blev visst fundersam när det blev så kladdigt. Inte gick det fylla på andra halvan av receptet heller utan han var tvungen att börja om ... men nu blir det nog gemensam frukost i alla fall.

torsdag 26 augusti 2010

Andra utvärderingen av experimentet

Så här såg det ut den 23:e juli.

Någon helhetsbild har jag inte tagit utan det blir bara några få glimtar då jag varit för lat för att hitta laddaren till kameran. Hur svårt ska det vara att hitta en ny bra plats bara för man flyttar???

Mina 4 lyckade purjolökar växer till sig. Frågan är om jag borde sätta toapappersrullar över nu? Den jag testade med från början fick ju löken att ramla, men nu verkar de ju stå stadigt. Någon som vet?
Persiljan har tagit sig den här gången. I första lådan såg jag inte röken av dem.

Sockerärtorna grönskar. Det återstår att se om de hinner blomma och ge ärtor.

Rädisorna växer så det knakar och aldrig lär jag mig att så lagom. Som tur är smakar de bättre den här gången, men kommer jag ihåg att gå och plocka dem ??? Hmm, jag skyller på att jag har grönsaker från mamma i kylen att äta upp först ...
Sedan kommer vi till andra experiment. Laila på Fagerdala trädgård var väääldigt skeptisk till min sådd av bönor inomhus så tidigt. Jag kommer inte ihåg datumet för sådd, men den 30 april var de åtminstone en halv decimeter höga. Så här ser det ut idag:

Odling i balkonglåda ger inte så stor skörd, men de lever och ger bönor i alla fall. :-) De stora odlingslådorna var ju inte klara i tid och sedan ville jag inte störa rotsystemet. Nästa år blir det försådd en och en om jag inte glömt det tills dess. :-)

Ja, det är ju inte alla som gräver i komposten, men sambon kunde tydligen inte låta bli när han klippte gräset idag ... Det gav fyra nya Cheriepotatisar av de gamla som vi antagligen slängt för de varit gröna eller dåliga. Roligt, när vi inte räknade med potatis, fast plantorna har ju skvallrat ett tag om att chansen finns ...

Till slut har jag äntligen lyckats packa upp min termometer till växthuset (köpte 2 i april) och som tur var lyckades jag ha rätt antal batterier laddade. Det kan ju vara intressant att se hur varmt det blir i plastväxthuset nu när det inte står öppet hela dagarna. Jag hoppas ju på några mogna tomater av alla blommor och frukter vi har. Kanske är det för dåligt med ljus där nu när det har regnat så mycket på sistone.
För några dagar sedan tömde jag ut 26 mm från tidigare dagar och idag var det ytterligare 21 mm sedan dess, så för lite nederbörd kan vi inte klaga på. Däremot är det tråkigt att tömma ur vatten ur de krukor jag inte gjort hål i.

måndag 23 augusti 2010

Dagens blommor

Mina blomman för dagen har verkligen kommit igång och idag var flera blommor öppna samtidigt. En fluga passade på att studera dess mitt.

Solen skiner och jag är dessutom ledig så jag har äntligen ägnat lite tid åt trädgården, men fy sjuttan vad det är tråkigt att rensa ogräs. Efter allt regnande på sistone fullständigt invaderas rabatterna av något ettrigt ogräs som växer sirligt i långa revor med små små vita blommor, som verkligen täcker precis allt. Suck. Det får nog bli att rensa ogräs många dagar lite i taget för det är inte helt bekvämt att sitta på huk med magen emellan. Inte blev det så fint med bar jord heller där ogräset försvann och antagligen kvävt sköra ettåringar, men trots allt är det bättre än med eländesogräset. Förra året kändes ändå rätt okej efter förra årets stora genomgrävning, men nu verkar det kört igen. Som tur är har vi mindre kirskål i alla fall. Desutom är jag glad för att en del växter hunnit växa tills sig ordentligt, men en del fina åker väl med på köpet.
Riddarsporren håller på att få fler stänglar. Den är sådd ur en blandpåse, men det finns kanske någon som vet vad just denna heter.
Denna malva? är definitivt årets favorit ur en annan blandpåse.
Kanske härstammar denna också härifrån. Den är ju lite skum, så det är knappt jag vet om den ska kallas blomma eller ogräs?
Rosenskärorna gillar jag också.
Floxen, som jag fick av en gammal kollega ifjol har precis börjat blomma. Det blir till att samla frö för dessa kan jag definitivt tänka mig att ha fler av.

måndag 16 augusti 2010

Gamla blommor

Tiden har bara forsat fram på sistone så jag ligger långt efter med att både fota och påta i trädgården, göra nya inlägg samt läsa ikapp vad ni håller på med i trädgårdsbloggarna. Visst jag gjorde ett försök idag, men då satte det precis igång att blåsa ...

Här kommer lite bilder från den 8:e augusti. Äntligen har jag lyckats fånga en blomma för dagen, innan har de hunnit blomma över innan jag kommit hem från jobbet.
I samma balkonglåda växer krassen. Det går inte direkt klaga på dess frodighet i alla fall. Som tur är växer blommorna på olika höjd ...
Vindorna blommar också glatt. Lite kul att de kan skifta så i färg.
Ja, dagens försök blev suddigt, men nu blommar första riddarsporren.

onsdag 11 augusti 2010

Hemlighetens avslöjande ...

Ja, som Laila redan förstått, genom en kryptiskt diskussion om huruvida nässlorna var bra eller inte samt att hon oroade sig så för min trötthet i våras, så är jag gravid. Det är väl inte ens hälften av mina tänkta projekt som blivit gjorda under våren då jag helst bara legat i sängen och slöat den lediga tiden som inte har tillbringats vid datorn. Som tur är kommer det väl fler chanser och resten får jag ta pö om pö. Rätt många sådda växter har dött på grund av misskötsel från min sida. Ja, flytten till sambons hus gjorde väl inte saken bättre.

Igår var vi på vårt första ultraljud och fick se den sprattlande krabaten. Det känns underbart att fått bebben godkänd utan anmärkning, så nu är väntan lång till nyårsafton som blev det nya beräknade födelsedatumet, innan var det den 2/1. Så det återstår att se vilket år den behagar komma, men självklart vill jag samtidigt njuta av den ev kvarvarande sommaren och kommande hösten också.

Idag fick jag ytterligare ett positivt besked när det blev klart att jag fått ett förskolärarjobb på heltid fram till nyår. Det var verkligen en stor sten som föll från hjärtat då jag bävat för att gå arbetslös i fyra månader på grund av att magen skulle avslöjat mig. Ja, en sak vore väl om jag bott kvar i stan, men här ute i landsorten händer inte mycket. Ja, visserligen har det öppnats en ny kiosk och det har funnits rubriker i tidningen om att oroligheterna har ökat, men inget som livar upp mig. Dessutom blir det ju ett företag att åka in till stan nu, då alla ärenden ska uträttas samtidigt, så så mycket nöjen blir det inte. Men framöver blir det nog några besök på IKEA och ett par vändor för att titta på bebiskläder. Det svåra blir väl att hålla sig till neutrala färger då vi inte har tänkt kolla kön.

tisdag 10 augusti 2010

Längtar till januari ...

Tja, vad jag längtar såå till är ännu min lilla hemlighet, men det går kanske gissa ... Lite lång leveranstid är det bara ...

fredag 6 augusti 2010

På köksfronten något nytt

Redan i våras började vi diskutera om att byta ut överskåpen i köket som saknar ett hyllplan och är allmänt slitna med hål utsågade för spottar uppåt taket, inför att jag skulle flytta in. Som tjej har man tydligen betydligt mer köksgrejer och jag har ändå kompletterat hans grejer under resans gång för att det ska vara praktiskt att laga mat. Nu kom äntligen skattepengarna, så det kunde ske.


Det blev ett gäng platta paket på IKEA och fantastiskt nog var det smidigare än vad jag trodde att få upp dem. Efter visst tjurande fick jag faktiskt skruva ihop två skåp. IKEA-byggsatser är som sagt var vuxenlego för mig. Visserligen fick N dra åt skruvarna för säkerhets skull eftersom de ändå ska sitta på väggen.

Några vackra förebilder hanns inte med så här kommer den osminkade sanningen, men jag är så nöjd med förändringen. Så fort jag har tid och orkar ska jag torka ur skåpen och låta sakerna få flytta in permanent.

Före: Efter att bänken i lärk är borttagen.

Efter: Utdragsskåp med tre lådor och bänkskivan blev riktigt snygg.

Före:


En stol var praktisk att ha även när vi satte upp första skåpet med några frigolitskivor under.
Efter:
Två 60-skåp och ett 80-skåp rikare som dessutom är betydligt större på höjden. Kanske får jag komplettera med något extra hyllplan för att verkligen utnyttja utrymmet. Kvar återstår att fixa handtag eller knoppar och nu är vi även sugna på att byta luckorna på skåpen under diskbänken för att få det enhetligt. Så imorgon åker N till IKEA och fixar tre nya luckor, sedan känns det som vi fått ett nästan nytt kök. Visst vore det skönt att målat väggarna igen, bytt kakel o s v, men bara att ha fräscha funktionella skåp är underbart, så nu kan jag äntligen börja packa upp på allvar. Sedan hoppas jag ordningen blir bättre på köpet både i och utanför skåpen.
Fler bilder kan det väl bli när allt är uppackat och klart.

söndag 1 augusti 2010

Två flugor i en smäll

Eller åtminstone två flugor på ett klick.
Dessa två tävlar i rabatten om vem som är vackrast.
Ja, vad gäller regn hann vi få ytterligare 31 mm innan juli var slut, så det blev nog över 130 mm på typ 10 dagar.

Månadsbilden juli

Månadsbilden tagen den 31 juli 19.10. I odlingslådorna fortsätter det växa . Vattentunnan har kommit på plats då skottkärran var full med regnvatten efter allt regnande, så slipper jag dra vattenslangen.
Likaså växer det i växthuset, även om det inte gått i taket på långa vägar.
Det är gott om blommor,
men även gott om gröna tomater. Nu har jag äntligen fyllt upp drivbänken med jord även om inte fönstret är målat och klart.

Igår såddes fingerborgsblommor, stockrosor, Mariaklockor, lupiner, riddarsporrar, samt höstflox och aklejor.